Wykonanie
Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w użyciu. Można je zastosować do wielu potraw: słonych, słodkich, pikantnych. Paszteciki w cieście francuskim smakują bosko, a
ciasteczka z nadzieniem
brzoskwiniowym… po prostu bajka. Zdecydowałam się zaprezentować jeden z moich ulubionych (szybkich) przepisów z użyciem tegoż ciasta, czyli
ciasteczka ananasowe. Polecam!

Składniki:1 puszka
ananasa w zalewie1 opakowanie
ciasta francuskiegobiałko z jednego
jajkaodrobina
cukru trzcinowego1 opakowanie twardej
marmolady (do wypieków)Przygotowanie:Krążki
ananasa wyjmujemy z puszki, wrzucamy na sitko, aby obciekły z
syropu, a
potem układamy na ręczniku papierowym dla dokładniejszego osuszenia.
Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Osuszone krążki
ananasa układamy na cieście i wykrawamy
okręgi o 2 cm większe od krążków
ananasowych. Do środka każdego krążka dodajemy łyżeczkę
marmolady. Brzegi ciasta smarujemy dodatkowo
białkiem i posypujemy
cukrem (w czasie pieczenia utworzy się pyszny karmel).
Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. Gotowe!Smacznego!









Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)