ßßß Cookit - przepis na Ananas na cieście francuskim

Ananas na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w użyciu. Można je zastosować do wielu potraw: słonych, słodkich, pikantnych. Paszteciki w cieście francuskim smakują bosko, a ciasteczka z nadzieniem brzoskwiniowym… po prostu bajka. Zdecydowałam się zaprezentować jeden z moich ulubionych (szybkich) przepisów z użyciem tegoż ciasta, czyli ciasteczka ananasowe. Polecam!
Składniki:
1 puszka ananasa w zalewie
1 opakowanie ciasta francuskiego
białko z jednego jajka
odrobina cukru trzcinowego
1 opakowanie twardej marmolady (do wypieków)
Przygotowanie:
Krążki ananasa wyjmujemy z puszki, wrzucamy na sitko, aby obciekły z syropu, a potem układamy na ręczniku papierowym dla dokładniejszego osuszenia. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Osuszone krążki ananasa układamy na cieście i wykrawamy okręgi o 2 cm większe od krążków ananasowych. Do środka każdego krążka dodajemy łyżeczkę marmolady. Brzegi ciasta smarujemy dodatkowo białkiem i posypujemy cukrem (w czasie pieczenia utworzy się pyszny karmel). Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. Gotowe!
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/04/ananas-na-ciescie-francuskim.html