Wykonanie
Smak tradycyjnej surówki z
kiszonej kapusty zna każdy. Z żadnym innym dodatkiem niedzielny
schabowy nie smakuje równie dobrze. Jednak czasem warto coś zmienić (zwłaszcza na wiosnę), by uzyskać ciekawy efekt smakowy. Z jednej strony postanowiłam wzbogacić składnikowo popularną surówkę , a z drugiej „odchudzić” ją kalorycznie. Efekt? Pyszny!

Składniki:półlitrowy słoik
kiszonej kapusty (najlepiej z własnej spiżarni)1 mała
cebula1
marchewkapołowa dojrzałego i miękkiego
awokado½ dużego
jabłka lub 1 małe w całości całe (wybrałam renetę, bo lubię kwaśne
jabłka, ale można użyć championów)garstka posiekanych
orzechów włoskich1 niepełna łyżeczka
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:Do miseczki wrzucamy
kiszoną kapustę.
Awokado kroimy w bardzo drobną kosteczkę (można także pognieść widelcem na papkę). Użyłam tego
owocu zamiast
oleju – równie dobrze natłuści
sałatkę, a nie
doda jej aż tyle kalorii co
olej. Posiekany
owoc wrzucamy do miski z
kapustą. Mieszamy.
Jabłko i
marchew myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie wrzucamy do reszty składników znajdujących się w misce. Obieramy
cebulę i kroimy w kostkę.
Orzechy rozłupujemy z łupin i siekamy.
Cebula i posiekane
orzechy dodajemy do miseczki z
jabłkami. Doprawiamy odrobiną
cukru trzcinowego i dokładnie mieszamy. Gotowe!Szybka surówka z
kiszonej kapusty idealnie uzupełni smak
mięsa serwowanego na drugie danie.Smacznego!






Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)