ßßß
Składniki:200 g ugotowanej ciecierzycy (najczęściej używam gotowej z puszki)100 g pasty tahini (gotowa albo można zrobić samodzielnie: ziarna sezamu należy zmielić z olejem sezamowym, wodą i oliwą z oliwek)2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnkuoliwa extra vergine2 łyżki soku z cytryny80 ml wody źródlanejodrobina soli i sproszkowanego chili do smakuPrzygotowanie:Ugotowaną ciecierzycę, pastę tahini, zmiażdżony czosnek wrzucamy do blendera. Wlewamy sok z cytryny oraz odrobinę wody, miksujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy resztę wody, aby ułatwić blendowanie i zmienić konsystencję masy na delikatną i jednolitą. Doprawiamy do smaku solą i chili. Można z wierzchu posypać dodatkowo natką pietruszki. Podajemy polaną odrobiną oliwy z oliwek. Ekspresowa i pyszna pasta gotowa!Smacznego!

Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)