Wykonanie
Hummus wykonany na bazie
ciecierzycy jest potrawą bardzo popularną na Bliskim Wschodzie a także w kuchni wegetariańskiej. Jest bardzo zdrowy - bogaty w witaminy i składniki mineralne. Pasta hummus stanowi uniwersalny dodatek do wielu dań i doskonale smakuje z różnymi składnikami:
chlebem,
pitą a nawet plackami ziemniaczanymi .

Składniki:200 g ugotowanej
ciecierzycy (najczęściej używam gotowej z puszki)100 g pasty tahini (gotowa albo można zrobić samodzielnie: ziarna
sezamu należy zmielić z
olejem sezamowym,
wodą i
oliwą z oliwek)2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnkuoliwa extra vergine2 łyżki
soku z cytryny80 ml
wody źródlanejodrobina
soli i sproszkowanego
chili do smakuPrzygotowanie:Ugotowaną
ciecierzycę, pastę tahini, zmiażdżony
czosnek wrzucamy do blendera. Wlewamy
sok z cytryny oraz odrobinę
wody, miksujemy na gładką masę. Stopniowo dolewamy resztę
wody, aby ułatwić blendowanie i zmienić konsystencję masy na delikatną i jednolitą. Doprawiamy do smaku
solą i
chili. Można z wierzchu posypać dodatkowo
natką pietruszki. Podajemy polaną odrobiną
oliwy z oliwek. Ekspresowa i pyszna pasta gotowa!Smacznego!



Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)