Wykonanie
Często kiedy pytam znajomych: " lubisz zupę cebulową?" odpowiedź jest jedna: "fuuu... cebulowa?!", więc pytam: " a jadłeś? ", i słyszę "nooo, nie" . Tak to właśnie jest z zupą
cebulową - nie lubią jej najczęściej Ci, którzy jej nie próbowali bo cała reszta
traci dla niej głowę :)W moim rodzinnym domu często gościła na niedzielnym
stole.
Składniki1 litr
bulionu1 kg
cebulibułka paryskaser żółtysól,
pieprz1.
Bułkę kroimy w drobną kostkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 150 st. Co parę minut zaglądamy i mieszamy aby równo się zarumieniła.2.
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę
soli i
pieprzu i smażymy na
oleju. Kiedy
cebula będzie miękka blenderujemy ją do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się
bulionu wlewamy masę
cebulową, chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Po nalaniu do talerzy dodajemy grzanki i posypujemy
serem. PYCHOTA!