Wykonanie
Jeśli nie masz pomysłu na szybką przekąskę, a w Twojej lodówce znajduje się
ciasto francuskie - powinieneś się w ogóle nie zastanawiać, wybrać odpowiednie dla siebie produkty i wykonać paszteciki. U mnie na spotkaniu z gośćmi sprawdziły się idealnie - każdy kto spróbował - zachwalał :).

składniki potrzebne na 12 pasztecików:-
ciasto francuskie;-
pierś z kurczaka;- 300 g
pieczarek;- 50 g
margaryny;-
bazylia;-
sól;-
pieprz;-
żółtko.


sposób wykonania:

Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 24 trójkąty.
Margarynę topimy na patelni, delikatnie podsmażamy
pieczarki. Pierś kroimy na mniejsze kawałki - przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
bazylią. Na 12 trójkącików nakładamy
pieczarki, następnie surową pierś. Przykrywamy kolejnym kawałkiem, sklejamy palcami, następnie widelcem.
Żółtko bełtamy - smarujemy każdy z trójkącików, następnie nacinamy ciasto na wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i zostawiamy je na kolejne 10 minut. Gotowe paszteciki zostawiamy do ostygnięcia.Proponuję podawać z ulubionym sosem.

bon apettit !