ßßß
składniki potrzebne na 12 pasztecików:- ciasto francuskie;- pierś z kurczaka;- 300 g pieczarek;- 50 g margaryny;- bazylia;- sól;- pieprz;- żółtko.
sposób wykonania:
Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 24 trójkąty. Margarynę topimy na patelni, delikatnie podsmażamy pieczarki. Pierś kroimy na mniejsze kawałki - przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Na 12 trójkącików nakładamy pieczarki, następnie surową pierś. Przykrywamy kolejnym kawałkiem, sklejamy palcami, następnie widelcem. Żółtko bełtamy - smarujemy każdy z trójkącików, następnie nacinamy ciasto na wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i zostawiamy je na kolejne 10 minut. Gotowe paszteciki zostawiamy do ostygnięcia.Proponuję podawać z ulubionym sosem.
bon apettit !