Wykonanie

ooo. o takie właśnie
ciasteczka wczoraj zrobiłam. Ot tak. Na szybko, bo chciałam. Chodziło o to by minimalnym kosztem czasu zrobić coś smakowitego na jeden kęs ;)Tak tak. powinnam dalej pisać wielką pochwałę dla gotowego
ciasta francuskiego. - bo i taka prawda, ze to z gotowca zrobione. Kupuję rolkę- dwie ciasta i coś z nim kombinuję.Te
ciasteczka są bajecznie proste a moim zdaniem efektowne. :)A robi się je tak:Składniki:gotowe
ciasto francuskie w rolce
cynamoncukier trzcinowyrodzynkijajko
Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200st.Rozwijamy ciasto na płasko.
Cukier z
cynamonem mieszamy (w miseczce jakiejś). Następnie równomiernie posypujemy nim ciasto. (Można osobno posypać
cukrem i
cynamonem - tylko wtedy jest to gorzej połączone).Następnie wysypujemy
rodzynki.Teraz trzeba ciasno zwinąć ciasto w rulonik (a właściwie w 2 ruloniki - równomiernie z 2 stron zwijamy ciasto do środka (jak na zdjęciu obok).Kroimy następnie w plastry o grubości coś
między 0,5 cm a 1 cm. i układamy na blasze. (polecam pergamin do pieczenia). Na koniec można posmarować
ciasteczka rozbełtanym
jajkiem (uzyskamy tak ładniejszy - rumiany - kolor).
Ciasteczka pieką się ok 15 min. w 200st.



Wydrukuj przepis