Wykonanie

To nie jest
kaczka dziwaczka i bynajmniej nie w buraczkach. To jest
kaczka faszerowana limonkami i pieczona w
jasnym piwie. Przyznaję się bez bicia, że to moja pierwsza samodzielnie upieczona
kaczka. Przygotowałam ją według przepisu Okrasy jak również dodatki do
kaczki. Niestety zapiekanka ziemniaczana wyszła kiepska i nie ma sensu jej tutaj wspominać.
Doszłam do wniosku, że zapiekanki ziemniaczane są po prostu beznadziejne, choćbym nie wiem z jakiego przepisu skorzystała, zawsze smakuje tak samo źle. Możliwe, że jeszcze nie trafiłam lub też nie wymyśliłam smacznej wersji, ale chyba już nie mam ochoty próbować.
Kaczka za to wyszła bardzo smaczna i spokojnie możecie wypróbować przepis.Składniki:- 1
kaczka-1
jasne piwo-4
limonki-7 ząbków
czosnku-
sól,
pieprz biały-
tymianek-
powidła śliwkoweSposób przygotowania:
Kaczkę myjemy i osuszamy. Do środka wsypujemy
sól,
pieprz biały i
tymianek. Nacieramy środek
kaczki przyprawami. Rozgniatamy 7 ząbków
czosnku a skórkę
limonki nacinamy wzdłuż w kilku miejscach. Lekko naciskamy, żeby puściła sok.
Czosnkiem i
limonkami faszerujemy
kaczkę. Na udku nacinamy wiszącą skórę i na przemian wkładamy do nich nóżki tak aby zamknąć
kaczkę. Wsadzamy do naczynia, w którym będziemy ją piec. Nie wlewamy żadnego tłuszczu. Kładziemy
kaczkę w naczyniu i posypujemy skórkę
solą. Wsadzamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy
kaczkę przez ok. 30 minut bez przykrycia. Po tym czasie podlewamy
kaczkę piwem zostawiając ok. 200 ml na później. Przykrywamy
kaczkę pokrywką i pieczemy przez następne 2-2.30 godziny. Następnie ok. 3 łyżki powideł mieszamy z resztą
piwa. Mamy otrzymać konsystencje gęstej
śmietany. Taką glazurą smarujemy
kaczkę najlepiej pędzelkiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Pilnujemy, żeby skórka za bardzo się nie spiekła.