Wykonanie
Masło orzechowe wciąż rządzi w mojej kuchni!Tego typu sernik zrobiłam pierwszy raz, ale z pewnością będzie to jedno z moich popisowych ciast. Do tej
pory piekąc sernik wybierałam
ser gotowy, zmielony, przeznaczony do serników. Tym razem chciałam trochę odchudzić to ciasto. W większości przepisów z wykorzystaniem
twarogu musimy kupić typ tłusty lub półtłusty, a mój sernik w 3/4 składa się z
twarogu chudego, także można zrobić smaczne ciasto w odchudzonej wersji.

SKŁADNIKISpód140 g pełnoziarnistych
herbatników80 g
masła orzechowego4 łyżeczki
masłaMasa600 g
twarogu chudego200 g
twarogu półtłustego3/4 szklanki
ksylitolu1 opakowanie budyniu
waniliowego (bez
cukru)200 g
masła4
żółtka2
białka (ubite na sztywną pianę)PRZEPIS
Herbatniki wrzucamy do robota i miksujemy do uzyskania konsystencji piasku.
Masło wrzucamy do rondla i rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy
masło orzechowe i mieszamy chwilę podgrzewając.Łączymy
herbatniki z
masłem, ugniatając wszystko razem.Spód tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanej tortownicy przekładamy nasz spód do sernika, mocno dociskając palcami. Tortownicę wkładamy na ok 30 minut do lodówki.Nastawiamy piekarnik na 170 st. C
Twaróg mielimy przynajmniej jeden raz.Do
zmielonego sera dodajemy miękkie
masło,
żółtka,
budyń oraz
ksylitol. Wszystko razem miksujemy przez chwilę (do połączenia się składników) na najniższych obrotach.Dodajemy ubite
białka i energicznie łączymy całą masę, nie mieszając zbyt dużo.Masę
serową przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.Sernik pieczemy ok 1 h.Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do schłodzenia.Przed podaniem najlepiej schłodzić sernik w lodówce.Jeśli nie macie robota,
herbatniki można wrzucić do miski i pokruszyć je za pomocą drewnianego tłuczka o zaokrąglonej końcówce.Żeby sernik nie opadł, należy miksować
ser krótko i na niskich obrotach, żeby nie napowietrzyć masy.