ßßß Cookit - przepis na Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Masło orzechowe wciąż rządzi w mojej kuchni!
Tego typu sernik zrobiłam pierwszy raz, ale z pewnością będzie to jedno z moich popisowych ciast. Do tej pory piekąc sernik wybierałam ser gotowy, zmielony, przeznaczony do serników. Tym razem chciałam trochę odchudzić to ciasto. W większości przepisów z wykorzystaniem twarogu musimy kupić typ tłusty lub półtłusty, a mój sernik w 3/4 składa się z twarogu chudego, także można zrobić smaczne ciasto w odchudzonej wersji.
SKŁADNIKI
Spód
140 g pełnoziarnistych herbatników
80 g masła orzechowego
4 łyżeczki masła
Masa
600 g twarogu chudego
200 g twarogu półtłustego
3/4 szklanki ksylitolu
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
200 g masła
4 żółtka
2 białka (ubite na sztywną pianę)
PRZEPIS
Herbatniki wrzucamy do robota i miksujemy do uzyskania konsystencji piasku.
Masło wrzucamy do rondla i rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy masło orzechowe i mieszamy chwilę podgrzewając.
Łączymy herbatniki z masłem, ugniatając wszystko razem.
Spód tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanej tortownicy przekładamy nasz spód do sernika, mocno dociskając palcami. Tortownicę wkładamy na ok 30 minut do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 170 st. C
Twaróg mielimy przynajmniej jeden raz.
Do zmielonego sera dodajemy miękkie masło, żółtka, budyń oraz ksylitol. Wszystko razem miksujemy przez chwilę (do połączenia się składników) na najniższych obrotach.
Dodajemy ubite białka i energicznie łączymy całą masę, nie mieszając zbyt dużo.
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.
Sernik pieczemy ok 1 h.
Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do schłodzenia.
Przed podaniem najlepiej schłodzić sernik w lodówce.
Jeśli nie macie robota, herbatniki można wrzucić do miski i pokruszyć je za pomocą drewnianego tłuczka o zaokrąglonej końcówce.
Żeby sernik nie opadł, należy miksować ser krótko i na niskich obrotach, żeby nie napowietrzyć masy.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2015/03/sernik-z-masem-orzechowym.html