Wykonanie
Odpowiedź na to pytanie wydaje się być oczywista.
Brukselki już z samej zasady się po prostu nie lubi. Mój mąż należy do tych osób, które wiedzą, że nie lubią, chociaż mało próbowały.W zeszłym tygodniu mówię do
męża, że kupiłam
brukselkę, na co on, że nie będzie jej jadł . No to pomyślałam, że tak ją przyrządzę, że będzie się zajadał tą
brukselką :)A dlaczego w ogóle powinno się jeść brukselkę?Otóż warzywo to jest źródłem wielu witamin, m.in. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Już 150 g
brukselki pokrywa całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a duża ilość beta-karotenu, który jest przez człowieka zamieniany na witaminę A, wspomaga m.in. wzrost dzieci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.Nazywana warzywem młodości wspomaga ogólną odporność organizmu, blokuje rozwój komórek nowotworowych. U kobiet działa przeciw nowotworowo - regulując poziom hormonów odpowiedzialnych za
raka piersi, macicy i jajników.To tylko kilka dobroczynnych właściwości tego warzywa, ale to powinno wystarczyć, żeby przekonać Was do jedzenia tego pysznego warzywa :)
SKŁADNIKI15 szt.
brukselkisól morska (może być gruboziarnista)
pieprz1 l
wodyok 2 łyżek
oleju rzepakowegoPRZEPISW garnku zagotowujemy
wodę.Do wrzątku wrzucamy
brukselkę na ok 1,5 - 2 minuty.Po tym czasie wyciągamy
warzywo z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.Każdą główkę kroimy na pół.Na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy pokrojone połówki
brukselki.Podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do zrumienienia.Na koniec posypujemy
brukselkę solą i świeżo mielonym
pieprzem.Gotowe.. wystarczy kilka minut.Taką
brukselkę możemy podać z
sosem czosnkowym zrobionym na bazie
jogurtu naturalnego.