Wykonanie

Czasem trzeba zrobić coś dobrego, co nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, bo po prostu nie mamy czasu na długie gotowanie czy pieczenie. Tak powstał pomysł na ten deser. Więcej czasu zajęło mi szukanie budyniu w sklepie i zastanawianie się czy lepszy będzie smak
waniliowy czy
śmietankowy ;p niż samo przygotowanie deseru.Kiedy zastanawiałam się nad tym słodkim poczęstunkiem wiedziałam, że chciałabym zrobić coś prostego, ale na tyle ile się da zastosować zdrowsze zamienniki.I chyba się udało.. chociaż dla osób mocno przywiązanych do
cukru i słodkiego smaku podobno deser był za mało słodki.. No cóż, sprawdźcie sami.SKŁADNIKI250 g
herbatników razowych2 budynie
waniliowe400 ml schłodzonego
mleka kokosowego3-4 kostki
gorzkiej czekolady1 l
mleka2 łyżki
wiórków kokosowychok 10 g
żelatyny50 ml wrzątkuPRZEPISPodłużną formę do pieczenia babki wykładamy folią spożywczą na całej długości, tak aby gotowy deser swobodnie wyciągnąć z formy.Na dnie formy ciasno wykładamy dwie warstwy
herbatników.Budynie gotujemy wg zaleceń producenta i zostawiamy na kilka minut do przestygnięcia.Następnie ostrożnie zalewamy
herbatniki budyniem - tak, żeby
herbatniki nie powypływały.Na budyniu układamy kolejne dwie warstwy
herbatników. Całość wkładamy do lodówki i czekamy aż
budyń stężeje.Kiedy powyższa część deseru jest już gotowa przystępujemy do przygotowania ostatniej warstwy - ubijamy mikserem
mleko kokosowe.Na koniec ubijania dodajemy
wiórki kokosowe oraz
żelatynę rozpuszczoną w wodzie i wszystko razem mieszamy.Gotową masę wlewamy do formy i ponownie cały deser umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub na noc.Przed podaniem wyciągamy deser z formy i posypujemy całość posiekaną
czekoladą.Można przygotować deser dzień wcześniej, wtedy na całą noc zostawiamy go w lodówce.