Wykonanie
Jako, że kotlet to moja ulubiona forma
mięsa, chcąc nadal go jeść, a jednak zachowując zasady zdrowego odżywiania musiałam coś zmienić. I tak,
pszenną bułkę tartą zamieniłam na
płatki owsiane, które nie dość, że doskonale sprawdziły się w formie panierki, to jeszcze nadały ciekawy smak kotletowi.SKŁADNIKI1
filet z kurczakabiałko z 1 jajkaok 4-5 łyżek
płatków owsianychsólpieprzczosnek staropolski1 łyżka
oliwy z oliwekPRZEPIS
Filet z kurczaka rozbijamy jak zwykle, solimy,
pieprzymy i doprawiamy
czosnkiem wg uznania.
Płatki wrzucamy do woreczka strunowego, wypychamy nadmiar powietrza z woreczka i zamykamy go. Tłuczkiem rozbijamy
płatki, tak aby część
płatków mocno się rozdrobniła, a część pozostała w większych kawałkach (możemy również użyć blendera lub melaksera).Następnie kotleta zanurzamy w
białku i obtaczamy w płatkach owsianych.Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z
oliwą, zmniejszając ogień - z każdej strony, aż do zrumienienia panierki.