Wykonanie
Od jakiegoś czasu myślałam nad
sałatką z
krewetkami. Długo zastanawiałam się z czym
krewetki można połączyć, żeby wszystko nie było zbyt skomplikowane i w miarę szybkie w przygotowaniu.. i tak oto wpadłam na najprostsze połączenie, z dresingiem wymyślonym w chwili przygotowania. Czas mnie naglił, a w zasadzie mąż, który był już głodny i czekał niecierpliwie ;p - wiadomo musiałam działać szybko:)Połączenie smaków okazało się idealnie zrównoważone - każdy składnik z jednej strony dobrze wyczuwalny, z drugiej tworzący spójną całość z pozostałymi :)

SKŁADNIKImix
sałat - śródziemnomorski10 dużych
krewetek (ja kupuję mrożone, wcześniej ugotowane)sok z 1/2
limonki1/2 łyżeczka
brązowego cukru2 łyżeczki
oleju rzepakowego3 łyżki pestek
granatuPRZEPIS
Krewetki rozmrażamy na sitku, żeby nie były zbyt wilgotne. Rozgrzewamy grill elektryczny lub patelnię grillową (zwykła patelnia też może być) i układamy
krewetki, które grillujemy ok 4 minuty.Do miseczek układamy po dużej garści liści mixu
sałat.
Krewetki ściągamy z grilla i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie układamy po 5 sztuk w każdej miseczce.Do szklanki wyciskamy
sok z limonki, dodajemy
olej,
cukier,
sól i
pieprz. Wszystko razem mieszamy i delikatnie polewamy naszą
sałatkę.Na koniec posypujemy każdą
sałatkę pestkami
granata.