Wykonanie
Bruschetta - włoska przekąska, którą można wykonać na różne sposoby. Podstawą bruschetty jest
oliwa,
czosnek i
pomidory.Oryginalna wersja, którą poznałam jakiś czas temu składała się z salsy pomidorowej i
mozzarelli, moja bruschetta jest znacznie prostsza, co nie znaczy, że gorsza w smaku :) Miałam mało czasu, a chciałam zrobić coś smacznego i mało angażującego w ramach sobotniej kolacji.

SKŁADNIKI10 kromek
bagietki lub innego
pieczywa (ja zawsze wybieram
Chleb Drwalski z Lidla)1 kula
mozzarelli1 duży
pomidor (
pomidory suszone też będą idealne)1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzprzyprawa do Bruschetty Prymat (opcjonalnie)PRZEPISNagrzewamy piekarnik do 180 st. C. W tym czasie kroimy
pieczywo,
pomidora i
mozzarelle.Układamy kromki na blasze do pieczenia i delikatnie skrapiamy
oliwą z oliwek.Wkładamy blachę z kromkami do piekarnika na ok. 5 minut.Wyciągamy blachę z piekarnika i nacieramy każdą kromkę ząbkiem
czosnku. Następnie układamy po plastrze
pomidora i
mozzarelli, na koniec przyprawiamy. Możemy również pozostały
czosnek posiekać i również ułożyć na każdej kromce.Wszystko wkładamy do piekarnika i zapiekamy, aż
ser delikatnie się roztopi.Gotowe :) najlepiej jeść na ciepło. Idealne danie jako kolacja lub przystawka na większych imprezach.