Wykonanie
Dziś pyszne, zdrowe śniadanie na słodko!Od paru miesięcy staram się zastępować zwykłą
mąkę,
mąką razową, okazuje się, że można zrobić bardzo wiele wspaniałych dań z użyciem zdrowszej, a nawet powiedziałabym, że znacznie smaczniejszej
mąki. Dziś pierwszy przepis - naleśniki, ale
będę systematycznie prezentować kolejne przepisy, w których
mąka razowa będzie się pojawiać zastępując zwykłą
mąkę pszenną.

SKŁADNIKI1 szklanka
mąki razowej pszennej1
jajkook 150 ml
mlekatłuszcz do smażenieok 50 g
sera mascarponedżem śliwkowy lub
jagodowyPRZEPIS1.
Mąkę,
mleko i
jajko mieszamy razem w misce, tak aby w cieście nie było grudek.2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz do smażenia. Wlewamy odpowiednią ilość ciasta (ja robię to zawsze chochlą do zupy - jest to dla mnie idealna miarka ciasta na jeden naleśnik) rozprowadzając je po całej powierzchni.3. Po chwili smażenia przewracamy naleśnik na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.4. Gotowe naleśniki wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Smarujemy naleśniki
serkiem mascarpone i
dżemem. Zwijamy lub składamy wg uznania :)