Wykonanie
Bardzo smaczne i proste w wykonaniu serniczki. Znakomicie sprawdzą się na ciepłe śniadanie, podwieczorek, a po wystudzeniu możemy je zabrać do szkoły lub pracy. Przepis znalazłem w książce "Bliny, cepeliny, kołduny" i lekko go zmieniłem.

Składniki :- 250 g
twarogu,- 1 małe
jajko,- 1/4 szklanki
mąki,- 1 łyżka
cukru waniliowego,- dowolny
dżem ( użyłem z
czarnej porzeczki ),- 1 łyżka
oleju.Wykonanie :
Twaróg rozgnieść,( ja zrobiłem to ubijakiem z dziurkami do
ziemniaków ) dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z ciasta uformować kulki, lekko spłaszczyć i podsmażyć z jednej strony na patelni. Przełożyć na blachę, zrobić wgłębienia, nałożyć w nie
dżem i zapiekać około 10 - 15 minut w nagrzanym piekarniku. Zjadać na gorąco z kleksem
jogurtu naturalnego lub na zimno :)