Wykonanie
Ten
schab nadziałem w taki sam sposób jak
schab kresowy . I na tym podobieństwa się kończą. W tym schabie dominuje smak i zapach
suszonych pomidorów i
ziół. Można go zjeść z dodatkami na obiad lub zwyczajnie, na kanapce.

Składniki:- około kilograma
schabu bez kości,- słoik
suszonych pomidorów,-
zioła prowansalskie,-
sól,
pieprz kolorowy,-
tymianek ( dałem świeży ),-
papryka słodka mielona,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- 1
żółtko.Wykonanie:
Schab naciąć wzdłuż w
trzech lub czterech miejscach i natrzeć
solą,
pieprzem,
papryką i
ziołami.
Pomidory suszone drobno posiekać, dodać
zioła, koncentrat,
żółtko i
przyprawy. Nadzienie włożyć w nacięcia, a następnie cały
schab do rękawa foliowego. Ja część nadzienia, które zostało rozsmarowałem na wierzchu. Najlepiej tak przygotowane
mięso odstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc. Piec w piekarniku około godziny.