Wykonanie
Dawno nie było
pieczywa, więc nadrabiam zaległości. Tym razem
chleb mieszany z dodatkiem
maślanki i
suszonej śliwki. U mnie zniknął bardzo szybko:)

Składniki:- 2,5 szklanki
mąki żytniej,- 2 szklanki
mąki pszennej,- 2 łyżki
otrębów żytnich,- 2 łyżki
płatków owsianych,- 1 łyżeczka
soli,- 1- 1,5 szklanki ciepłej
wody,- 1 szklanka
maślanki,- 1 łyżeczka
miodu,- 30 g świeżych
drożdży,- kilka posiekanych suszonych
śliwek.Wykonanie:Z
drożdży, łyżki
mąki i 1/4 szklanki
wody zrobić zaczyn i odstawić do napuszenia. Resztę składników oprócz
śliwek włożyć do miski, dodać zaczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ja zostawiam na około godzinę, zagniatając raz w połowie czasu. Wyrośnięte ciasto posypać
śliwkami i założyć parę
razy do środka. Ciasto spłaszczyć, zwinąć jak roladę formując bochenek, wyłożyć na blachę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia naokoło pół godziny. Po tym czasie delikatnie posmarować
wodą, obsypać
mąką i naciąć. Piec w nagrzanym piekarniku do czasu, aż się zrumieni, a postukany w spód wyda głuchy dźwięk.