Wykonanie
Piernik po kolejnych nasączeniach został przełożony masą
orzechową i domowymi powidłami śliwkowymi oraz oblany
polewą czekoladową. Zawinięty w papier trafił na ostatni tydzień do lodówki. Zdjęcie w przekroju będzie później.Już nie
mogę doczekać się tego smaku :)Po przekrojeniu dodaję obiecane zdjęcie:)


Przepis na ciasto: tuPodam jeszcze przepis na masę
orzechową, może komuś się przyda :- 100 g
gorzkiej czekolady,- około 2 szklanek
orzechów włoskich mielonych- sok z połowy dużej
pomarańczy,- sok z połowy
cytryny,- 3-4 łyżki
miodu.
Czekoladę zetrzeć na drobno, dodać
orzechy i wymieszać. Dolać sok z
pomarańczy,
miód.
Sok z cytryny dawkować, smakując masę, ponieważ wielkość i soczystość
cytryny jest różna. Zazwyczaj też trzeba dosypać więcej
orzechów, żeby masa nie była zbyt rzadka.Polewę na piernik zrobiłem tradycyjnie gotowaną z tego przepisu, ale do gorącej dodałem trochę
żelatyny, żeby się nie kleiła i nie brudziła.