Wykonanie
Półkruche
ciastka oblepione
makiem. Świetne na zbliżające się święta, ale dni powszednie też doskonałe. Babciny przepis z rodzinnego, starego zeszytu. "Mimo upływu lat,
ciastka smakują dokładnie tak samo" - skomentowała babcia :))

Składniki :- 3 szklanki
mąki,- 3/4 szklanki
cukru,- 3
jajka,- 125 g
margaryny Palma w złotym opakowaniu,- 6 łyżek
śmietany,- ok 1 szklanki
maku.Sposób wykonania:
Mąkę posiekać z
masłem, dodać
żółtka wymieszane ze
śmietaną i
cukrem. Zagniecione ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować i wykrawać kieliszkiem krążki. Każde
ciastko maczać w rozbełtanych białkach, a następnie w
maku.
Ciastka można maczać z dwóch stron lub jednej strony, wedle upodobań. Do dwustronnych proponuję jednak użyć
maku mielonego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.