Wykonanie
Moim ostatnim odkryciem, jest
krem czekoladowy z
awokado. Bardzo lubię ten
owoc, tak
awokado to
owoc, ale zazwyczaj urzywam go w daniach na słono bądź jako dodatek do sałatek. Teraz jednak będzie się ono pojawiało również w słodkich deserach, a następnym krokiem będzie ciasto z
awokado. Cierpliwie czekajcie na przepis.Dziś zapraszam na przepyszny, puszysty
krem czekoladowy. Co tu więcej pisać zobaczcie sami:)


Składniki na 2 porcje deserowe:1 duże dojrzałe
awokado2 łyżki
kakao1 łyżka
syropu daktylowego lub coś innego do posłodzenia200ml
śmietanki kokosowej1 łyżeczka
aromatu waniliowegoczekolada gorzka i
płatki migdałów do dekoracji (również świeże
maliny lub
truskawki świetnie pasują)Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do pucharków, dekorujemy ulubionymi dodatkami u mnie
czekolada i
migdały i wstawiamy do lodówki na około 0,5h i gotowy deser.Krem można użyć do przełożenia lub dekoracji ciast. Należy wtedy zmniejszyć ilość
śmietanki kokosowej do około 1 łyżki. Krem będzie bardziej zwarty.

Smacznego...