ßßß

Składniki:około 200g gorzkiej czekolady minimum 85 % kakao125g śmietanki kokosowej lub 1/2 puszki gęstego mleka kokosowego50g wiórek kokosowych niesłodzonych lub świeżego startego kokosa1 łyżeczka olejka waniliowegoW kąpieli wodnej rozpuszczamy połowę czekolady.W nieprzywierającej patelni p odgrzewamy śmietankę kokosowe tak, aby się rozpuściła. Dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy ok 3 - 5 minut na wolnym ogniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Odstawiamy z ognia a po chwili odkładamy do lodówki do ostudzenia.Czekoladę rozlewamy do foremek silikonowych i odstawiamy do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Czekolada powinna być lekko miękka w momencie nadziewania.Następnie obie części wyciągamy z lodówki i przystępujemy do nadziewania. Na każdą foremkę wykładamy około 1 łyżeczkę nadzienia lekko wciskając w czekoladę i zostawiając niewielką przestrzeń wokół. Odstawiamy i przygotowujemy drugą porcję czekolady do przykrycia czekoladek.Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do foremek aż nadzienie będzie przykryte i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie czekoladki powinny już stężeć. Wyciągamy je z foremek i delektujemy się np. do popołudniowej kawy.
Smacznego...