Wykonanie
Tłusty Czwartek tj. święto pączka wreszcie nadszedł:). To chyba po dniu dziecka i dniu naleśnika mój ulubiony dzień:) ... a dlaczego, bo można się najeść do syta i nikt nie powie, że to źle dla naszego organizmu, a wręcz przeciwnie wszyscy będą Cię zachęcać abyś zjadł jeszcze jednego:)Ja dla odmiany przygotowałam dziś pyszne, maślane
ciasteczka jaglane z
wiśniowym dżemem. Zainspirowane przepisem z blogu Waniliowa Chmurka (tutaj link do oryginalnego przepisu).
Ciasteczka są wspaniale chrupiące, lekkie i bez wyrzutów sumienia sięgniemy po następne.Zapraszam...

Składniki na 10
ciasteczek :60g
mąki jaglanej60g
płatków jaglanych bądź gryczanych (z gryczanymi mi bardziej smakowały)20g
płatków migdałów50g miękkiego
masła1 łyżka dobrego
miodu1 duże
jajko1/3 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
solidżem wiśniowy do dekoracji

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy
masło,
miód, wbijamy
jajko i całość dobrze mieszamy łyżką.Płaską blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a następnie za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta w niewielkich odstępach. Kulki ciasta lekko spłaszczamy, a w środku robimy niewielkie wgłębienie, które wykładamy około pół łyżeczki
dżemu.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy
ciasteczka na złoty kolor około 13 minut. Następnie wyciągamy i studzimy na kratce. Uwaga
ciasteczka są miękkie na początku ale po ostygnięciu robią się chrupiące.



Smacznego...