Wykonanie
Śniadanie to chyba mój ulubiony posiłek. Uwielbiam delektować się moją poranna
kawąi obmyślać co bym zjadła. To chwile kiedy czas nie istnieje.Dziś postanowiłam poeksperymentować. Otworzyłam lodówkę, zobaczyłam
jaja,
melonai
mleko. Postanowiłam przygotować omlet.Wyszedł wspaniały, puszysty, wilgotny z posmakiem
goździków i
mięty...a oto jak wyglądał.

Omlet orkiszowy z
melonem i
miętąPrzygotowanie omleta jest bardzo proste. A na porcję potrzebujemy:3 średnie
jajka1/4 szklanki
mleka50g
mąki orkiszowej pełnoziarnistejpół niezbyt dużego
melonakilka listków
miętypół łyżeczki
przyprawy do piernikaszczypta
solimasło do smażenia
Jajka i
mleko rozbić w misce. Dodać szczyptę
soli i dobrze wymieszać. Następnie dodać
mąkę i ubijać jeszcze przez chwilę.
Melona obrać ze skórki. Zostawić dwa grubsze plasterki do dekoracji. Resztę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać rozdrobnione liście
miętyi
przyprawę. Połączyć z
ciastem.Smażyć na patelni pod przykryciem, kilka minut z obu stron, aż omlet ładnie się zrumieni. Podawać od razu po usmażeniu z kawałkami
melona i udekorowany
miętą.Smacznego....
