ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mięsem i fasolką szparagową

Pierogi z mięsem i fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Pierogi miały być z mięsem.. Ale okazało się, że mięsa zostało troszkę za mało, tak jak i fasolki szparagowej, żeby z niej coś konkretnego stworzyć. Więc z takich dwóch "resztek" powstał farsz i to całkiem dobry. Miła odmiana od tradycyjnych pierogów z mięsem. Do pierogowego ciasta dodaję zawsze jakąś przyprawę, żeby nabrało konkretnego smaku. Tutaj po prostu słodka i ostra papryka.
Składniki na ciasto:
3szkl mąki
3 / 4 szkl wrzątku
1 / 3 szkl zimnej wody
1 jajko
Składniki na farsz:
200g mięsa
150g mrożonej fasolki szparagowej
1 duża cebula
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
Składniki na ciasto po prostu porządnie zagnieść. Przy podanej ilości mąki, trochę klei się do rąk, ale ja wolę zagnieść takie klejące, a podsypywać przy wałkowaniu. Wtedy pierogi mają cienkie, delikatne ciasto. Jak nie mam czasu albo chęci, to sypię więcej mąki od razu, ale wtedy ciasto ciężko się wałkuje i w efekcie pierogi są grubsze. Po zagnieceniu rozwałkować, wycinać kółka szklanką i nadziewać. Porządnie zalepić brzegi, ja pomagam sobie smarując brzegi wodą.
Posiekać drobno cebulę. Fasolkę szparagową rozmrozić i pociąć na mniejsze kawałki. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię mięso. Dodać jak najmniejszą ilość oliwy, żeby farsz nie był tłusty. Po chwili, kiedy mięso lekko się przesmaży, dodać pokrojoną cebulkę, a następnie fasolkę. Smażyć, aż fasolka zmięknie, a cała woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą.
Pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać najlepiej polane masełkiem i zeszkloną cebulką.
Smacznego!
Źródło:http://nadrozdzach.blogspot.com/2013/01/pierogi-z-miesem-i-fasolka-szparagowa.html