Wykonanie
Pierogi miały być z
mięsem.. Ale okazało się, że
mięsa zostało troszkę za mało, tak jak i
fasolki szparagowej, żeby z niej coś konkretnego stworzyć. Więc z takich dwóch "resztek" powstał farsz i to całkiem dobry. Miła odmiana od tradycyjnych pierogów z
mięsem. Do pierogowego ciasta dodaję zawsze jakąś
przyprawę, żeby nabrało konkretnego smaku. Tutaj po prostu słodka i
ostra papryka.
Składniki na ciasto:3szkl
mąki3 / 4 szkl wrzątku1 / 3 szkl zimnej
wody1
jajkoSkładniki na farsz:200g
mięsa150g
mrożonej fasolki szparagowej1 duża
cebulasól,
pieprzprzyprawa do mięsa mielonegoSkładniki na ciasto po prostu porządnie zagnieść. Przy podanej ilości
mąki, trochę klei się do rąk, ale ja wolę zagnieść takie klejące, a podsypywać przy wałkowaniu. Wtedy pierogi mają cienkie, delikatne ciasto. Jak nie mam czasu albo chęci, to sypię więcej
mąki od razu, ale wtedy ciasto ciężko się wałkuje i w efekcie pierogi są grubsze. Po zagnieceniu rozwałkować, wycinać kółka szklanką i nadziewać. Porządnie zalepić brzegi, ja pomagam sobie smarując brzegi
wodą.Posiekać drobno
cebulę.
Fasolkę szparagową rozmrozić i pociąć na mniejsze kawałki. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię
mięso. Dodać jak najmniejszą ilość
oliwy, żeby farsz nie był tłusty. Po chwili, kiedy
mięso lekko się przesmaży, dodać pokrojoną
cebulkę, a następnie
fasolkę. Smażyć, aż
fasolka zmięknie, a cała
woda odparuje. Doprawić
solą,
pieprzem,
przyprawą.Pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną
wodę. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać najlepiej polane
masełkiem i zeszkloną
cebulką.Smacznego!