ßßß Cookit - przepis na Mięski z camembertem

Mięski z camembertem

nazwa

Wykonanie

Dlaczego mięski? A nie normalnie, pulpeciki czy klopsiki? Otóż mój Narzeczony twierdzi, że on pulpetów i klopsów nie lubi. A to, na talerzu lubi. Więc nie zgadza się na takie nazwy. Tak powstały mięski. I nazywam tak każdy owalny produkt z mięsa mielonego. Inaczej narażam się na marudzenie o niedobrym obiedzie i nielubieniu pulpetów. Mięski podobno są męskie...
Składniki:
300g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżeczki musztardy
2-3 łyżki płatków kukurydzianych
1 jajko
1 / 2 łyżeczki przyprawy do grilla
1 / 2 łyżeczki do mięsa mielonego
1 / 4 krążka camemberta z grzybami leśnymi
mąka do obtoczenia mięsa
Płatki kukurydziane pognieść drobno ręką (przyznam się od razu, że są w przepisie dlatego, że nie miałam bułki tartej, ale okazało się, że świetnie się sprawdziły). Wsypać je do miski, razem z mięsem, musztardą, jajkiem i przyprawami. Dobrze wymieszać i pognieść chwilę ręką, żeby mięso połączyło się dokładnie z jajkiem. Przygotować talerz z mąką oraz pokroić camembert na niewielkie kawałki. Mięso podzielić na 8-10 części. Każdą część lekko rozpłaszczać, wkładać kawałek camemberta i formować kuleczkę. Każdą kuleczkę obtoczyć porządnie w mące. Na patelni rozgrzać porządnie olej. Kłaść na nim mięski. Najlepiej dokładnie obsmażyć je z dwóch stron, a później na małym ogniu dosmażyć. Wtedy camembert nie wycieka, a mięso się nie rozpada.
Podałam mięski z ziemniaczkami, sosem grzybowym (do którego dla urozmaicenia dodałam 1 / 4 krążka camemberta) i z czerwoną kapustą.
Smacznego!
Źródło:http://nadrozdzach.blogspot.com/2012/12/mieski-z-camembertem.html