Wykonanie
Dlaczego mięski? A nie normalnie, pulpeciki czy klopsiki? Otóż mój Narzeczony twierdzi, że on pulpetów i klopsów nie lubi. A to, na talerzu lubi. Więc nie zgadza się na takie nazwy. Tak powstały
mięski. I nazywam tak każdy owalny produkt z
mięsa mielonego. Inaczej narażam się na marudzenie o niedobrym obiedzie i nielubieniu pulpetów.
Mięski podobno są męskie...
Składniki:300g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2 łyżeczki
musztardy2-3 łyżki
płatków kukurydzianych1
jajko1 / 2 łyżeczki
przyprawy do grilla1 / 2 łyżeczki do
mięsa mielonego1 / 4 krążka
camemberta z
grzybami leśnymi
mąka do obtoczenia
mięsaPłatki kukurydziane pognieść drobno ręką (przyznam się od razu, że są w przepisie dlatego, że nie miałam
bułki tartej, ale okazało się, że świetnie się sprawdziły). Wsypać je do miski, razem z
mięsem,
musztardą,
jajkiem i
przyprawami. Dobrze wymieszać i pognieść chwilę ręką, żeby
mięso połączyło się dokładnie z
jajkiem. Przygotować talerz z
mąką oraz pokroić
camembert na niewielkie kawałki.
Mięso podzielić na 8-10 części. Każdą część lekko rozpłaszczać, wkładać kawałek
camemberta i formować kuleczkę. Każdą kuleczkę obtoczyć porządnie w
mące. Na patelni rozgrzać porządnie
olej. Kłaść na nim
mięski. Najlepiej dokładnie obsmażyć je z dwóch stron, a później na małym ogniu dosmażyć. Wtedy
camembert nie wycieka, a
mięso się nie rozpada.Podałam
mięski z ziemniaczkami,
sosem grzybowym (do którego dla urozmaicenia dodałam 1 / 4 krążka
camemberta) i z
czerwoną kapustą.Smacznego!