ßßß Cookit - przepis na Delikatny kurczak z fasolką

Delikatny kurczak z fasolką

nazwa

Wykonanie

Zwykle kupuję pierś z kurczaka na dwa dni, z czego w pierwszy dzień robię właściwe, zaplanowane danie, a porcję na drugi dzień marynuję w czymś ciekawym. Tak się stało również i tym razem. Kurczak leżał sobie całą noc w lodówce i się "przegryzał". Podany został z gotowymi gnocchi z pesto. Podana ilość składników starcza na dwie osoby.
Składniki:
250g piersi z kurczaka
150g mrożonej fasolki szparagowej ciętej
Marynata:
1 / 2 szkl mleka
2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 czubata łyżka majonezu
1 / 2 łyżeczki słodkiej papryki
1 / 4 łyżeczki soli
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pociąć w niezbyt duże kawałki. Składniki marynaty wymieszać dokładnie w dużym, zamykanym pojemniku. Włożyć do niej kurczaka i dokładnie pokryć kawałki marynatą. Odstawić do lodówki na co najmniej 12h, dobrze, żeby poleżał całą dobę. Następnego dnia wyjąć kurczaka, lekko odsączyć z marynaty, tak, żeby trochę jeszcze jej zostało. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić na nią kawałki kurczaka. Kiedy trochę się podsmaży, dodać mrożoną fasolkę szparagową. Smażyć razem aż do miękkości fasolki. Jeśli trzeba dosolić pod sam koniec smażenia.
Smacznego!
Źródło:http://nadrozdzach.blogspot.com/2012/12/delikatny-kurczak-z-fasolka.html