Wykonanie
Zwykle kupuję
pierś z kurczaka na dwa dni, z czego w pierwszy dzień robię właściwe, zaplanowane danie, a porcję na drugi dzień marynuję w czymś ciekawym. Tak się stało również i tym razem.
Kurczak leżał sobie całą noc w lodówce i się "przegryzał". Podany został z gotowymi gnocchi z pesto. Podana ilość składników starcza na dwie osoby.
Składniki:250g
piersi z kurczaka150g
mrożonej fasolki szparagowej ciętejMarynata:1 / 2 szkl
mleka2 przeciśnięte ząbki
czosnku1 czubata łyżka
majonezu1 / 2 łyżeczki
słodkiej papryki1 / 4 łyżeczki
soliPierś z kurczaka umyć, oczyścić i pociąć w niezbyt duże kawałki. Składniki marynaty wymieszać dokładnie w dużym, zamykanym pojemniku. Włożyć do niej
kurczaka i dokładnie pokryć kawałki marynatą. Odstawić do lodówki na co najmniej 12h, dobrze, żeby poleżał całą dobę. Następnego dnia wyjąć
kurczaka, lekko odsączyć z marynaty, tak, żeby trochę jeszcze jej zostało. Na patelni rozgrzać odrobinę
oliwy i wrzucić na nią kawałki
kurczaka. Kiedy trochę się podsmaży, dodać
mrożoną fasolkę szparagową. Smażyć razem aż do miękkości
fasolki. Jeśli trzeba dosolić pod sam koniec smażenia.Smacznego!