Wykonanie

Jakiś czas temu dostałam w prezencie
konfiturę z
płatków róży, a będąc fanką wszystkiego co słodkie do granic możliwości nie mogłam zbyt długo czekać z jej wypróbowaniem. Na wielkanocnym mazurku sprawdziła się wprost idealnie! Dzisiejsze ciasto nie wymaga też zbyt wiele wysiłku jeśli chodzi o przygotowanie, polecam jako opcja na ostatnią chwilę, kiedy goście już dzwonią do drzwi :)Spód:250 g
mąki80 g
cukru pudru1
jajko150 g
masłaszczypta
solipół łyżeczki
proszku do pieczeniaWierzch:220 g
konfitury różanej3 łyżki
soku z cytrynypłatki migdałoweczekoladowe łezkiSkładniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach, studzimy.
Konfiturę różaną mieszamy z
sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Ozdabiamy
czekoladą i
płatkami migdałowymi.


Bon zawsze na miejscu :)