Wykonanie
Całe życie nie lubiłam marcepanu, jednak jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał się niepodważanie smaczny. Tym bardziej, że samo przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego!Składniki:2 szklanki
mąki2
jajka1/3 kostki
masłapół szklanki tłustego
mlekatabliczka
białej czekoladypół łyżeczki
solipół łyżeczki
proszku do pieczenia300-400 g marcepanu
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z
mlekiem i
białą czekoladą, dodajemy przesianą
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie. Dorzucamy
jajka, jeśli chcemy bardziej zbite babeczki to w całości, jeśli puszyste - ubijamy
białka i łączymy z resztą masy. Połowę marcepanu ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta, które przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami. Z drugiej połowy robimy 12 kulek, które wkładamy w środek muffinek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Z tej ilości składników wychodzi trochę więcej ciasta niż przepisowe 12 babeczek, jednak można obejść system piekąc pozostałą masę w kubku - jak znalazł, żeby móc spróbować jeszcze ciepłej :)
Dziękuję Bogu, że otaczają mnie
dziwni ludzie :)