ßßß Cookit - przepis na CIASTA KĘTRZYŃSKIE

CIASTA KĘTRZYŃSKIE

nazwa

Składniki

Wykonanie

Następne ciasto to babka z makiem czyli popularny piegusek. Ciasto wyszło wilgotne, pachnące migdałami, z dużą ilością maku, trzeciego dnia było jeszcze świeże. Ważne jest to, że w torebkach ciast Kętrzyńskich nie znajdziemy polepszaczy typu E. Powiedziałabym, że można porównać je z domowymi ciastami.
Trzecie ciasto to babka domowa, robiłam to ciasto, gdy znajomi zadzwonili, że jadą do nas. Wystarczyło dodać 2 jajka, pół szklanki wody i 7 łyżek oleju, zamieszać i wstawić do piekarnika. Goście nawet nie poczuli, że jest to ciasto z gotowej mieszanki. Bardzo nam smakowało. A mnie najbardziej podobało się to, że powstało w ekspresowym tempie. Było wilgotne, super pachniało i po wyjściu gości zbieraliśmy tylko okruszki.
Myślę że warto mieć pod ręką taką gotową mieszankę ciast, tym bardziej, że dostępne są różne smaki np. babka cytrynowa, marmurkowa, piaskowa czy makowa. A my możemy jeszcze dowolnie je modyfikować dodając różne dodatki.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/06/ciasta-ketrzynskie.html