Wykonanie
Następne ciasto to babka z
makiem czyli popularny piegusek. Ciasto wyszło wilgotne, pachnące
migdałami, z dużą ilością
maku, trzeciego dnia było jeszcze świeże. Ważne jest to, że w torebkach ciast Kętrzyńskich nie znajdziemy polepszaczy typu E. Powiedziałabym, że można porównać je z domowymi ciastami.
Trzecie ciasto to babka domowa, robiłam to ciasto, gdy znajomi zadzwonili, że
jadą do nas. Wystarczyło dodać 2
jajka, pół szklanki
wody i 7 łyżek
oleju, zamieszać i wstawić do piekarnika. Goście nawet nie poczuli, że jest to ciasto z gotowej mieszanki. Bardzo nam smakowało. A mnie najbardziej podobało się to, że powstało w ekspresowym tempie. Było wilgotne, super pachniało i po wyjściu gości zbieraliśmy tylko okruszki.
Myślę że warto
mieć pod ręką taką gotową mieszankę ciast, tym bardziej, że dostępne są różne smaki np. babka cytrynowa, marmurkowa, piaskowa czy makowa. A my możemy jeszcze dowolnie je modyfikować dodając różne dodatki.