ßßß Cookit - przepis na TRUFLE Z PŁATKÓW OWSIANYCH

TRUFLE Z PŁATKÓW OWSIANYCH

nazwa

Wykonanie

Ten rarytas pamiętam z czasów dzieciństwa. Wtedy robiła je dla mnie babcia. Choć za owsianką nie przepadam, takie trufle mogę jeść cały czas. Głównym ich składnikiem są płatki owsiane. Chyba nie muszę nikomu mówić jaki dobroczynny wpływ mają na nasz organizm. Mają mnóstwo witamin i minerałów a do tego ogromną ilość tak potrzebnego nam błonnika. Do przygotowania moich trufli użyłam płatków owsianych górskich ekstra z młynów w Stoisławiu. W tym młynie płatki wytwarza się tylko z najwyższej jakości ziarna. Ciekawostką jest też fakt, że ich opakowanie nie zmieniło się od pamiętnych mi lat.
Zachęcam Was przy tej okazji do wykorzystywania płatków owsianych w różnych potrawach. Jeśli wybierzecie te ze Stoisławia, na pewno nie zawiedziecie się.
SKŁADNIKI
3 szklanki płatków owsianych górskich ekstra ;
1,5 szklanki cukru;
4 łyżki kakao;
13 dag margaryny;
8 łyżek mleka;
cukier wanilinowy;
ewentualnie olejek zapachowy;
WYKONANIE
W rondlu zagotowujemy margarynę, cukier i kakao. Do masy kakaowej dodajemy płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty, ciągle mieszając. Gdy masa przestygnie formujemy kulki, możemy je jeszcze obtoczyć w cukrze pudrze. Chowamy do lodówki, aby trufle zastygły. I za godzinkę mamy zdrową, słodką przekąskę.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/01/trufle-z-patkow-owsianych.html