Wykonanie
Ten rarytas pamiętam z czasów dzieciństwa. Wtedy robiła je dla mnie babcia. Choć za owsianką nie przepadam, takie
trufle mogę jeść cały czas. Głównym ich składnikiem są
płatki owsiane. Chyba nie muszę nikomu mówić jaki dobroczynny wpływ mają na nasz organizm. Mają mnóstwo witamin i minerałów a do tego ogromną ilość tak potrzebnego nam błonnika. Do przygotowania moich
trufli użyłam
płatków owsianych górskich ekstra z młynów w Stoisławiu. W tym młynie
płatki wytwarza się tylko z najwyższej jakości ziarna. Ciekawostką jest też fakt, że ich opakowanie nie zmieniło się od pamiętnych mi lat.Zachęcam Was przy tej okazji do wykorzystywania
płatków owsianych w różnych potrawach. Jeśli wybierzecie te ze Stoisławia, na pewno nie zawiedziecie się.
SKŁADNIKI3 szklanki
płatków owsianych górskich ekstra ;1,5 szklanki
cukru;4 łyżki
kakao;13 dag
margaryny;8 łyżek
mleka;
cukier wanilinowy;ewentualnie
olejek zapachowy;WYKONANIEW rondlu zagotowujemy
margarynę,
cukier i
kakao. Do masy
kakaowej dodajemy
płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty, ciągle mieszając. Gdy masa przestygnie formujemy kulki, możemy je jeszcze obtoczyć w cukrze pudrze. Chowamy do lodówki, aby
trufle zastygły. I za godzinkę mamy zdrową, słodką przekąskę.