ßßß Cookit - przepis na Świąteczne gingerbread rolls

Świąteczne gingerbread rolls

nazwa

Wykonanie

Dobrze wszystkim znane Cinnamon rolls, tym razem w wersji świątecznej.
Pachnące z daleka przyprawą do piernika. Słodkie bułeczki najlepsze na ciepło ze szklanką mleka.
Dodatek do ciasta serka homogenizowanego nadaje naszym rollsom wyjątkową miękkość.
500g mąki
1/2 łyżeczki kurkumy
100g masła
1 szkl. mleka
25g świeżych drożdży
70g nierafinowanego cukru trzcinowego
100g serka homogenizowanego
szczypta soli
nadzienie:
1/2 szkl. nierafinowanego cukru trzcinowego
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
50 g masła
1/2 szkl rodzynek
Ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru i mąki i odstawić na ok. 10minut.
Do miski wsypać mąkę, kurkumę rozpuszczone masło, sól, cukier, serek i rozczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Cukier, przyprawę do piernika i miękkie masło rozetrzeć razem. Wysmarować równomiernie całe ciasto, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon.
Kroić nożem.
Piec 20minut w 180stopniach.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/swiateczne-gingerbread-rolls.html