Wykonanie
Zdrowe, smaczne
ciasteczka, które możemy pałaszować bez wyrzutów sumienia.

Składniki:200 g
płatków jaglanych1
jajko100 g
masła prawdziwego2 łyżki
miodu prawdziwego (u mnie lipowy)3 łyżki
syropu pomarańczowegopół szklanki
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniamarmolada
Wsypujemy
płatki,
mąkę,
proszek do pieczenia do miski, mieszamy.
Masło z
miodem i
syropem podgrzewamy by się zrobiło płynne, studzimy. Do suchej mieszanki wbijamy
jajko, wlewamy
miód z
masłem, zagniatamy. Z masy formujemy małe kuleczki, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każde
ciasteczko robimy kleksa z
marmolady, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, na złoty kolor. Z tej porcji wyszło 50
ciasteczek.

