Wykonanie
Dostałam od koleżanki Agnieszki duuużo
agrestu, zrobiłam już
dżem , oraz na szybko to ciasto. Jest bardzo fajne, słodkie a zarazem kwaskowate.

Składniki:3
żółtka1.5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
śmietany 18 %1 łyżeczka
proszku do pieczeniaagrest3 łyżki
cukru trzcinowego
Ciasto, 3
żółtka ubijamy z
cukrem i
śmietaną, dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia, dobrze mieszamy. Możemy wylać do tortownic 26 cm., lub tak jak ja do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką foremki na tartę 27 cm. Na wierzchu układamy umyty, oczyszczony
agrest, lekko dociskając, posypujemy ciasto
cukrem trzcinowym lub zwykłym kryształem. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.SMACZNEGO