Wykonanie
            Smorodinówka, to pracochłonna 
nalewka, która powstaje z połączenia 
nalewki z 
owoców czarnej porzeczki z "listkówką" - 
nalewką z liści z 
czarnej porzeczki. Wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt jest tego wart. 
Nalewka jest tym lepsza, im dłużej stoi.SKŁADNIKI:1 szklanka 
młodych listków 
czarnej porzeczki1 kg 
czarnej porzeczki (odszypułkowanej)1/2 l 
spirytusu 96%1/2 l 
wódki żytniej1/4 łyżeczki kwasku 
cytrynowego1 i 1/2 szklanki 
cukru2 
goździki, kawałek 
cynamonu, 
laska wanilii2 łyżki 
mioduPorzeczki umyć, osączyć, zmiksować, przełożyć do słoja, dodać 
goździki, 
cynamon, przeciętą 
wanilię i zalać 
spirytusem. Odstawić na 2 miesiące w ciepłym miejscu (na słońcu).Listki umyć, osączyć, zalać szklanką żytniówki i odstawić na 2 tygodnie w chłodnym miejscu. Zlać nalew i odstawić (zamknięty). Liście ponownie zalać pozostałą 
wódką na kolejne 2 tygodnie. Zlać nalew i oba nalewy połączyć. Liście zasypać 1/2 szklanki 
cukru, odstawić na 4-5 dni w ciepłym miejscu. Mieszać. Zlać 
syrop i połączyć z 
alkoholem i kwaskiem 
cytrynowym. Wymieszać i odstawić w ciemne miejsce.Zlać nalew znad 
porzeczek. 
Owoce zasypać 1 szklanką 
cukru. Dodać 
miód i postawić w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Zlać 
syrop, przefiltrować i połączyć z 
nalewem i listkówką. Odstawić na 6 miesięcy w chłodnym miejscu.
