Wykonanie
Smorodinówka, to pracochłonna
nalewka, która powstaje z połączenia
nalewki z
owoców czarnej porzeczki z "listkówką" -
nalewką z liści z
czarnej porzeczki. Wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt jest tego wart.
Nalewka jest tym lepsza, im dłużej stoi.SKŁADNIKI:1 szklanka
młodych listków
czarnej porzeczki1 kg
czarnej porzeczki (odszypułkowanej)1/2 l
spirytusu 96%1/2 l
wódki żytniej1/4 łyżeczki kwasku
cytrynowego1 i 1/2 szklanki
cukru2
goździki, kawałek
cynamonu,
laska wanilii2 łyżki
mioduPorzeczki umyć, osączyć, zmiksować, przełożyć do słoja, dodać
goździki,
cynamon, przeciętą
wanilię i zalać
spirytusem. Odstawić na 2 miesiące w ciepłym miejscu (na słońcu).Listki umyć, osączyć, zalać szklanką żytniówki i odstawić na 2 tygodnie w chłodnym miejscu. Zlać nalew i odstawić (zamknięty). Liście ponownie zalać pozostałą
wódką na kolejne 2 tygodnie. Zlać nalew i oba nalewy połączyć. Liście zasypać 1/2 szklanki
cukru, odstawić na 4-5 dni w ciepłym miejscu. Mieszać. Zlać
syrop i połączyć z
alkoholem i kwaskiem
cytrynowym. Wymieszać i odstawić w ciemne miejsce.Zlać nalew znad
porzeczek.
Owoce zasypać 1 szklanką
cukru. Dodać
miód i postawić w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Zlać
syrop, przefiltrować i połączyć z
nalewem i listkówką. Odstawić na 6 miesięcy w chłodnym miejscu.