Wykonanie
ZupÄ krem z
pora moĹźna podawaÄ o kaĹźdej
porze roku. Najsmaczniejsza jest z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.SKĹADNIKI:2-3 duĹźe
pory1 l
bulionu lub kostka rosoĹowa i 1 l
wodyserek topiony ZĹoty EmentalermasĹosĂłl,
pieprz do smaku
Pory umyÄ i pokroiÄ w plasterki (potrzebne sÄ
tylko biaĹe czÄĹci - zielone moĹźna zuĹźyÄ na surĂłwkÄ). W garnku rozgrzaÄ masĹo, wrzuciÄ
pory i obsmaĹźyÄ. ZalaÄ wodÄ
lub
bulionem i dusiÄ przez ok 10-15 minut pod przykryciem. DodaÄ
serek i ewentualnie kostkÄ rosoĹowÄ
i zmiksowaÄ. UzupeĹniÄ pĹyn, doprawiÄ do smaku i zagotowaÄ.