Wykonanie
            Do tarty z 
jabłkami migdałami nie trzeba wcześniej podpiekać 
spodu. Piecze się od razu całość.SKŁADNIKI:ciasto :10 dag 
masła3 łyżki 
cukru2 
żółtka1 szklanka 
mąkiszczypta 
solimasa :1 kg 
jabłek (szara reneta)10 dag zmielonych 
migdałów3/4 szklanki 
cukru7 - 9 dag 
masła7,5 dag siekanych 
migdałówSkładniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i schłodzić przez ok, 30 minut w lodówce. 
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić. 
Masło pokroić, dodać 
cukier i zmielone 
migdały, wyrobić na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Formę na tartę wykleić 
ciastem. Na ciasto wyłożyć 
jabłka. Na jabłkach ułożyć masę 
migdałową, tak, aby 
jabłka były przykryte. Posypać siekanymi 
migdałami. Piec 35-40 minut.
