ßßß Cookit - przepis na BENECOL CLASSIC - Analizujemy skład

BENECOL CLASSIC - Analizujemy skład

Składniki

Wykonanie

We wcześniejszym wpisie przedstawiłem krótki wstęp dotyczący produktów do smarowania chleba Benecol . Teraz chciałbym przedstawić skład poszczególnych produktów do smarowania pieczywa Benecol .
Analizę zacznę od klasycznej wersji Benecolu - Benecol Classic .
Zobaczmy skład tej margaryny:
Składniki: olej rzepakowy, woda, estry stanoli roślinnych (stanole roślinne 6,7%), tłuszcze roślinne (palmowy i kokosowy), emulgatory (lecytyna sojowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), sól (0,5%), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (beta-karoten), witamina A (retinol), witamina D3 (cholekalcyferol). Nie zawiera substancji konserwujących.
Na pewno zaletą składu Benocolu Classic jest brak substancji konserwujących (chociaż czy na pewno?), najważniejszym składnikiem margaryny są oczywiście stanole roślinne.
Wadą jest na pewno zawartość soli, której jest 0,5 %. Sól, której jest dużo w wielu produktach i może powodować choroby m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Czyli choroby które paradoksalnie do których paradoksalnie również przyczynia się podwyższony cholesterol .
Jenak substancje konserwujące są.
W Benecolu Classic znajduje się lecytyna sojowa, która przedłuża okres przydatności do spożycia produktu. Jednak lecytyna nie jest szkodliwa dla zdrowia, a nawet jest korzystna.
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - Emulator, brak informacji w jaki sposób są estryfikowane, jednak generalnie te substancje nie są dla nas szkodliwe.
regulator kwasowości (kwas cytrynowy) - konserwant, również aromat, który może być szkodliwy w dużych ilościach (np. zaburzenia przyswajania wapna), w ilościach jakie zawierają produkty spożywcze, nie jest uznawany za szkodliwy.
Co tu jeszcze mamy?
Aromaty - brak informacji jakie są to aromaty więc ciężko się do tej informacji odnieść.
barwnik (beta-karoten) - barwnik, który w organizmie przekształca się w witaminę A, Przyjmując beta-karoten, nie powinno brać się suplementów zawierających witaminę A (retinol).
witamina A (retinol) - mimo tego co napisałem powyżej, występuje witamina A w Benecolu, czy może dojść do jej przedawkowania? Nie wiadomo ponieważ nie ma podanej ilości jednego i drugiego składnika.
witamina D3 (cholekalcyferol) - Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową i wpływa na rozwój kośćca. Jednak przedawkowanie tej witaminy może być również szkodliwe dla naszego zdrowia.
Oczywiście najważniejsze składniki bez których margaryna nie byłaby margaryną - tłuszcze roślinne (palmowy i kokosowy) - Olej palmowy zwiera około 50% nasyconych kwasów tłuszczowych. co niestety sprzyja (o zgrozo) powstawaniu cholesterolu. Olej kokosowy zawiera jeszcze więcej nasyconych kwasów tłuszczowych bo aż do 90%, więc o co tu chodzi ?
Wreszcie najważniejszy składnik Benecolu
Estry stanoli roślinnych - obniżają ilość cholesterolu LDL we krwi, co wykazały badania, jednak nie mogę znaleźć żadnych badań dotyczących samego Benecolu, które potwierzdzają, że stosowanie tych konkretnych produktów (od Benecolu) zmniejsza ilość "złego cholesterolu".
Add Comment
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Related Posts
Źródło:http://finezka.blogspot.com/2014/04/benecol-analizujemy-skad.html