ßßß
Składniki:- 1 perliczka (około 1-1 , 2 kg)- 1 duże jabłko- 1 szalotka- garść żurawiny- około 6 plastrów boczku wędzonego- 2 ząbki czosnku- sól- opcjonalnie pół kieliszka czerwonego, wytrawnego winaSposób przygotowania:Włączamy piekarnik na 190 stopni.Perliczkę myjemy i oczyszczamy.Jabłka myjemy i obieramy i kroimy w cząstki.Szalotkę obieramy i również kroimy w cząstki.Myjemy szałwię i siekamy.Żurawinę myjemy.Perliczkę nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.Perliczkę na zewnątrz obkładamy plastrami boczku.Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub rękawa piekarniczego. W tym momencie możemy podlać winem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.Perliczkę pieczemy przez około 1h(1h na każdy kilogram mięsa).Podajemy z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub kluskami.