Wykonanie
Bardzo lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Jakiś czas temu w moje ręce wpadła perliczka. Nigdy wcześniej jej nie przyrządzałem, ani tym bardziej nie jadłem, więc od razu wziąłem się za robotę. tym razem starałem się zbytnio nie eksperymentować. Podparłem się klasycznym przepisem na perliczkę z
jabłkami, jednak poddałem małej modyfikacji i dodałem jeszcze
żurawinę i
szałwię.Danie wyszło na prawdę pyszne.
Mięso perliczki okazało się soczyste i smaczne i na pewno w niedługim czasie perliczka ponownie zagości na moim
stole.

Składniki:- 1 perliczka (około 1-1 , 2 kg)- 1 duże
jabłko- 1
szalotka- garść
żurawiny- około 6 plastrów
boczku wędzonego- 2 ząbki
czosnku-
sól- opcjonalnie pół kieliszka czerwonego,
wytrawnego winaSposób przygotowania:Włączamy piekarnik na 190 stopni.Perliczkę myjemy i oczyszczamy.
Jabłka myjemy i obieramy i kroimy w cząstki.
Szalotkę obieramy i również kroimy w cząstki.Myjemy
szałwię i siekamy.
Żurawinę myjemy.Perliczkę nacieramy wyciśniętym przez praskę
czosnkiem i
solą.Perliczkę na zewnątrz obkładamy plastrami
boczku.Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub rękawa piekarniczego. W tym momencie możemy podlać
winem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.Perliczkę pieczemy przez około 1h(1h na każdy kilogram
mięsa).Podajemy z pieczonymi
ziemniakami,
kaszą lub kluskami.
