Wykonanie
Na pewno każdy z Was zna
marchewkę z
groszkiem. Danie tak samo oklepane, co smaczne. Jednak z
marchewki można wyczarować mnóstwo innych dań, a nawet ciast!Dzisiaj przepis na
marchewkę glazurowaną, która z powodzeniem może zastąpić naszą poczciwą
marchewkę z
groszkiem.Składniki:- 0,8 kg
marchwi- 0,25 l białego
wytrawnego wina- łyżka
miodu-
masło-
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.W płaskim garnku roztapiamy
masło i przez około 1-2 minuty obsmażamy pokrojoną
marchewkę, cały czas mieszając.Dodajemy łyżkę
miodu, solimy i
pieprzymy do smaku i zalewamy całość
winem.
Marchewkę gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu, aż do momentu, gdy
wino zredukuje się całkowicie, a
marchewki pokryją się warstwą glazury.Jeśli mamy ochotę, po ugotowaniu, możemy dodać do
marchewek posiekaną
natkę pietruszki.