ßßß
Kugiel. Jedna z moich ulubionych potraw. Zawsze, gdy wracałem do domu, już na klatce schodowej unosił się zapach aromatycznego kugla. W chwilę później, zasiadając do stołu wraz z pozostałymi członkami mojej rodziny z niemiecką precyzją i włoską szybkością obalaliśmy kolejne blaszki tego fantastycznego posiłku. Dziś mieszkam już ze studentami i jedyne co można z nimi obalić to dobrą flaszkę. Czasem jednak znajdzie się chwila na przygotowanie dobrego posiłku. Zapraszam do przepisu :)Potrzebujemy:- 2kg ziemniaków- 0.7 kg mięsa (może być łopatka wieprzowa lub karkówka)- 1 cebula- Skwarki/boczek/tłuszcz = do smarowania blachy- suszone grzyby- 1 kiełbasa (może się pojawić, ale nie musi - w zależności od tego czy lubicie mniej czy bardziej mięsne potrawy)- 4 ząbki czosnku- przyprawy (sól, pieprz)Przygotowanie:Ziemniaki trzemy do miski. W tej samej misce lokujemy zmieloną z grzybkami cebulę i podsmażony czosnek. Do tego wrzucamy bardzo drobno posiekane mięso i mocno doprawiamy. Całość wykładamy na otłuszczoną blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 - 1,5 h. (w zależności od rodzaju ziemniaków może trwać to dłużej lub krócej).Wkrótce Wielkanoc, więc może warto wypróbować przy tej okazji coś, czego jeszcze nie jedliście ? :)SmacznegoR.