W końcu mi się udało i zrobiłam swoją pierwszą pannę cottę. I wiecie, co? Jest przepyszna! Delikatna, kremowa i nie za słodka. Idealnie smakuje z trochę kwaskową domową konfiturąjagodową :-)Przepis: książka "Domowa cukierenka"; zmodyfikowany★ Panna cotta ★Składniki:400 ml śmietanki 30%3 łyżki cukru3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu waniliowego2 łyżeczki żelatyny+ ulubiona konfitura lub sosŻelatynę wymieszać z odrobiną wody i pozostawić żeby napęczniała. Śmietankę zagotować z sokiem z cytryny, cukrem i ekstraktem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do śmietanki. Całość dokładnie wymieszać, przelać do miseczek (wyszły mi 4 małe) i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Żeby gotowe panny cotty wyjąć z miseczek, wystarczy wstawić je na chwilkę do gorącej wody. Podawać z konfiturą lub sosem owocowym.