ßßß Cookit - przepis na Panna cotta

Panna cotta

nazwa

Wykonanie

W końcu mi się udało i zrobiłam swoją pierwszą pannę cottę. I wiecie, co? Jest przepyszna! Delikatna, kremowa i nie za słodka. Idealnie smakuje z trochę kwaskową domową konfiturą jagodową :-)
Przepis: książka "Domowa cukierenka"; zmodyfikowany
★ Panna cotta ★
Składniki:
400 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
+ ulubiona konfitura lub sos
Żelatynę wymieszać z odrobiną wody i pozostawić żeby napęczniała. Śmietankę zagotować z sokiem z cytryny, cukrem i ekstraktem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do śmietanki. Całość dokładnie wymieszać, przelać do miseczek (wyszły mi 4 małe) i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Żeby gotowe panny cotty wyjąć z miseczek, wystarczy wstawić je na chwilkę do gorącej wody. Podawać z konfiturą lub sosem owocowym.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/02/panna-cotta.html