Wykonanie
Już od jakiegoś czasu miałam wielką ochotę na rożki z powidłami. Najlepsze są oczywiście zrobione własnoręcznie. Przepis który prezentuje jest bardzo prosty. Ciasta nie słodziłam, ponieważ
powidła śliwkowe które dałam jako nadzienie, dla mnie były wystarczająco słodkie. Bardzo dobre są jeszcze ciepłe. Inspiracja

Składniki2 szklanki
mąki krupczatki1 kostka
masła 200 g250 ml
jogurtu naturalnegonadzieniePowidła o dowolnym smaku
Cukier puder do posypania rożkówWykonanieZ
mąki,
masła i
jogurtu zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i włożyłam na godzinę do lodówki. Po wychłodzeniu, rozwałkowałam ciasto i wykroiłam kwadraty a z kwadratów trójkąty. Na szerszą część trójkąta wyłożyłam łyżeczkę powideł i całość zawinęłam formując rożek. Rożki układałam na blaszce i piekłam 20 minut w temp. 160 st. po wystudzeniu posypałam rożki
cukrem pudrem.




Opracowała Edyta