Wykonanie
Kolejne danie, które próbowałam pierwszy raz. Placki b ardzo szybko się robi, ciasto jest bardzo puszyste i bardzo dobrze smakuje . Muszę również wypróbować przepis tego ciasta na słodko, zamiast
kiełbasy dodam
owoce. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii .Składniki(porcja dla dwóch osób)1/2 szklanki
mąki pszennej2
jaja1 i 1/2 szklanki
wodyszczypta
soliolej do smażenia300 g
kiełbasy wieprzowodrobiowejWykonanie
Mąkę,
żółtka wodę i
sól wymieszałam razem,
białka ubiłam osobno na sztywną pianę, dodałam do reszty składników, w ymieszałam wszystko razem . K
iełbasę pokroiłam w plastry, dodałam do ciasta. Na rozgrzaną patelnię z
olejem nakładałam placki wielkości dłoni i smażyłam z dwóch stron .



opracowała Edyta