Wykonanie
Zawsze robiłam takie placki z pokrojonymi drobno kawałkami
jabłek. Pierwszy raz
jadłam je w takiej wersji. Są pyszne i szybko się je robi. Pomysł zaczerpnęłyśmy tutaj

Składniki1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru pudru1
jajo1/4 szklanki
mlekaszczypta
soli2 duże
jabłkaolej słonecznikowyWykonanieWszystkie składniki zmieszałyśmy mikserem, następnie ciasto odstało około 10 minut, w tym czasie rozgrzał się mocno
olej na patelni.
Jabłka obrane ze skóry z wydrążonym środkiem, pokroiłyśmy w plastry o szerokości ok 1 cm. Następnie zanurzałyśmy każdy plaster
jabłka w cieście i wykładałyśmy na gorącą patelnię. Smażyłyśmy z dwóch stron. Jeszcze ciepłe posypałyśmy
cukrem pudrem.




opracowała Edyta