ßßß
Składniki:1,5 kg karkówkiMarynata:12 łyżek oleju (u mnie sezamowy)2 cebulesok z 1 cytryny2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1/2 szklanki posiekanej świeżejsólpieprzWykonanie:Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym.Cebulę obieram, kroję w plastry, przekładam do miski, dodaję olej i wyciśnięty sok z cytryny. Wsypuje bazylię, doprawiam solą i pieprzem,
wkładam mięso, obracam by było pokryte marynatą i odstawiam na minimum 12 godz.. Podczas marynowania, mięso obracam co 2-3 godz.
Następnie przekładam mięso wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na co najmniej 2 godziny. Wyłączam piekarnik i odstawiam mięso do wystudzenia.
SMACZNEGO!