Wykonanie
Domowe
wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę
mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż
wędliny,
smakowo o wiele lepsze :)
Składniki:1 kg
schabu bez kościMarynata:2 łyżki świeżo startego
imbiru2 ząbki
czosnku7 łyżek
oliwy z oliwek1 płaska łyżka
soli1 łyżka
przyprawy chili con carne1 płaska łyżka
brązowego cukru2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:
Mięso myję, osuszam na ręczniku papierowym i usuwam białe włókna.
Imbir ścieram na tarce,
czosnek przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą.
Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję marynatę i dokładnie związuję. Wkładam do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na 24, co jakiś czas obracając
mięso. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180'C i pikę
mięso przez godzinę.