ßßß Cookit - przepis na Schab w marynacie imbirowej

Schab w marynacie imbirowej

nazwa

Wykonanie

Domowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :)
Składniki:
1 kg schabu bez kości
Marynata:
2 łyżki świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
7 łyżek oliwy z oliwek
1 płaska łyżka soli
1 łyżka przyprawy chili con carne
1 płaska łyżka brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam na ręczniku papierowym i usuwam białe włókna.
Imbir ścieram na tarce, czosnek przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję marynatę i dokładnie związuję. Wkładam do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na 24, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180'C i pikę mięso przez godzinę.
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/04/schab-w-marynacie-imbirowej.html