Wykonanie
Niektórzy z Was
mieli już do czynienia z tym przepisem, jednak nie wszyscy. A to dlatego, że nie posiadałam jeszcze tego bloga i przepis wrzuciłam jedynie na swoim profilu Google. Teraz także zagości tu na stale i każdy będzie mógł z niego korzystać, nie tylko od święta, ale również w dni powszednie :)

Składniki:1 kg
matiasów2 główki
czosnku4 łyżki
majeranku1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzuolejWykonanie:
Śledzie moczę w wodzie z
octem (na 1,5 litra
wody - 1/4 szklanki
octu) przez kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka, układam w słoiku i zalewam
olejem.
Czosnek obieram i rozcieram, dodaję do filetów razem z
majerankiem i
pieprzem. Zakręcam słoik i wstrząsam energicznie by się wymieszały z
przyprawami. Odstawiam w chłodne miejsce na minimum 24 godziny. Po tym czasie
śledzie są gotowe do spożycia

SMACZNEGO!