Wykonanie
Nigdy nie zrobiłam
śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :)
Składniki:1/2 słoika
śledzi wiejskich (ok. 330 gramów)3
buraki1 duża
cebula lub
cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze
śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika
majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie4 łyżki startego
żółtego sera3
listki laurowe1 płaska łyżeczka
pieprzuszczypta
soliBuraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi,
solą i
pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkachJeśli używamy
cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę
Śledzie również kroimy w kostkę
W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności:
śledzie,
cebulka,
buraki,
majonez, aż do wyczerpania wszystkich składników
Majonez można zastąpić
śmietaną, ale nie kwaśnąOstatnią warstwę
majonezu posypujemy startym, na dużych oczkach,
serem żółtymSmacznego :)