ßßß

Składniki:1/2 kg ugotowanych ziemniakówok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką do podsypania blatu1 jajkosól (jeśli ziemniaki były wcześniej solone, do obiadu, to nie przesadzajmy z ilością soli przy robieniu kopytek)Do ziemniaków dodajemy jajko - mieszamy. Można dodać sól - ale ostrożnie z ilością!Następnie dosypujemy mąkę powoli, mieszając i sprawdzając konsystencję. Nie można dodać za dużo mąki (szklanka mąki na 1/2 kg ugotowanych ziemniaków powinna być w porządku), ponieważ po ugotowaniu kopytka będą gumowe. Lepiej, żeby ciasto było bardziej lepkie, niż suche - dlatego ja wolę podsypać blat mąką i wtedy formować rulon (lepsze to, niż dodawanie mąki bez końca bezpośrednio do ciasta...)Zagotowujemy wodę i trochę solimyPo wymieszaniu ziemniaków z mąką i jajkiem, podsypujemy blat mąką i formujemy rulon
Uformowany rulon kroimy po skosie na kawałki i wrzucamy partiami do gotującej się wody. Gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię
Można zostawić ugotowane...
... ale można również podsmażyć :) Wedle uznania
Ugotowane podawać z ulubionym sosem (np. pieczarkowym), z bitkami wieprzowymi (np. polędwiczki wieprzowe z pieczarkami). Można zjeść solo, podsmażone
Smacznego! :)