Wykonanie
Kto nie lubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:)Gotowane i podsmażane.
Solo :) i z sosem (np.
pieczarkowym) lub
mięsem (
bitki wieprzowe,
polędwiczki z
pieczarkami).Na słodko? A
czemu nie :)Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie
ziemniaków, które zostały po obiedzie.Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka!
Składniki:1/2 kg ugotowanych
ziemniakówok. 1 szklanki
mąki pszennej +
mąką do podsypania blatu1
jajkosól (jeśli
ziemniaki były wcześniej solone, do obiadu, to nie przesadzajmy z ilością
soli przy robieniu kopytek)Do
ziemniaków dodajemy
jajko - mieszamy. Można dodać
sól - ale ostrożnie z ilością!Następnie dosypujemy
mąkę powoli, mieszając i sprawdzając konsystencję. Nie można dodać za dużo
mąki (szklanka
mąki na 1/2 kg ugotowanych
ziemniaków powinna być w porządku), ponieważ po ugotowaniu kopytka będą gumowe. Lepiej, żeby ciasto było bardziej lepkie, niż suche - dlatego ja wolę podsypać blat
mąką i wtedy formować rulon (lepsze to, niż dodawanie
mąki bez końca bezpośrednio do ciasta...)Zagotowujemy
wodę i trochę solimyPo wymieszaniu
ziemniaków z
mąką i
jajkiem, podsypujemy blat
mąką i formujemy rulon
Uformowany rulon kroimy po skosie na kawałki i wrzucamy partiami do gotującej się
wody. Gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię
Można zostawić ugotowane...
... ale można również podsmażyć :) Wedle uznania
Ugotowane podawać z ulubionym sosem (np.
pieczarkowym), z
bitkami wieprzowymi (np.
polędwiczki wieprzowe z
pieczarkami). Można zjeść
solo, podsmażone
Smacznego! :)